2014 yılını yolcu ederken
2015 yılına girerken memlekette yaklaşık 100 milyon kişi var.1976 yılında 40 milyon kişiydi. Orta atlas'ın son sayfasında şematik adam resimleri vardı . İran , Suriye , Irak , Yunanistan, Bulgaristan ,Sovyetler Birliği komşularımızdı ve 40 milyonla en büyük bizdik Boğaz Köprüsü , E-5 yolu molalı istanbul seyahatleri ve Topkapı Otogarı , o günler güzeldi. İnsanlar daha bir saygılı ve görgülüydü .
Şimdi metrolarda robotlaşmış gözler sabit , mobil cihazlarla bütünleşmiş zombi gibi tipler olduk.Bu iletişim aletleri üzerinden bilinçaltına girilerek tüm ekonomi, siyaset ve davranışlar güdümlenebilir hale geldi. Her kim etkilenmediğini iddia etse de ister istemez o sarmalın içine giriyor. Güzel şeyler de oluyor bu arada ,insanları iyi davranmaya yönelten binlerce iyi paylaşımlar da var anlayana.
Toplumda beş parmağın beşi bir değil elbette, herkesi aynı standarda sokacak halimiz yok. Farklılıklar olmazsa iyinin değeri nasıl anlaşılacak Ancak gemi azıya alan kural tanımazların akıl sahiplerine tahakkümü de kabul edilemez. Toplum olarak onların etkilerinin en aza indirgenmesi amaç olmalıdır.Unutmamalı ki para pul herşey değildir. Doğa kanunları herşeyden güçlüdür. Örneğin plakasına ceza yazılmayan muktedir saatte 300 km ile yol alabilir, ama fizik kanunları devreye girince paramparça olarak en ağır cezayı alabilir.
Birey olarak çabamız ,tüm canlı ve cansız nesnelerle paylaştığımız dünyaya en az zarar verecek şekilde yaşamanın yollarını arayarak , belki de fazla zamanı kalmayan dünyamızı canlılara yaşamı zehir etmeyerek korumaktır.